Håndsmerter

Smerter i hånden eller fingrene kan oppstå i håndleddet som ved karpaltunnelsyndrom. Her er det medianusnerven som påvirkes og nummenhet/prikking sprer seg til tommel, pekefinger, lang og en del av ringfingeren. Ulnarnerven kan komme i klem i håndleddet eller albuen og forårsake nummenhet/prikking i lillefingeren og en del av ringfingeren.

I begge tilfeller er det viktig å undersøke baksiden av nakke, skulder, albue og håndledd, da fastklemming kan forekomme begge steder, men gir samme symptombilde. Her kan kiropraktor og fysioterapeut ofte hjelpe dersom fastklemmingen kan relateres til et ledd- eller muskelproblem.

Seneskjedeklemning

Noen ganger kan smerten komme fra en seneskjedeklemming ved bunnen av tuberkelen som i Morbus de Quervain. Triggerfinger er en annen vanlig tilstand som påvirker bøyesenene i fingrene og gjør det vanskelig å rette ut fingrene. I begge tilfeller kan kortisoninjeksjoner eller kirurgi vurderes.

Inflammatoriske smerter

Inflammatoriske smerter i hånden kan oppstå ved revmatiske problemer som revmatoid artritt (gikt) og ved artrose (slitasjegikt), som ofte rammer tommelens base. Røntgen og blodprøver kan veilede videre behandling. Dersom hånden har vært utsatt for vold, må den røntgenfotograferes for å utelukke brudd.
Ved fallskader eller overbelastning kan håndleddet stivne eller hovne opp. Kiropraktorer har spisskompetanse på å sjekke funksjonen i hvert enkelt ledd og knokkel i hånden og korrigere dette raskt og effektivt.